14 Eylül 2014 Pazar

İÇLİ KÖFTE


MALZEMELER:

HAMUR İÇİN:

200 gr. köftelik ince bulgur (sıcak suyla haşlanıp 20 dk.bekletilmiş)
1 adet yumurta
15 gr. tuz
10 gr. acısız kırmızı toz biber
40 gr. haşlanmış patates
50 gr. çiğ köftelik kuzu ya da dana yağsız kıyma

İÇ HARCI İÇİN:

300 gr. orta yağlı kuzu kıyma
150 gr. kuru soğan
40 gr. küçük tane halinde ceviz içi
10 gr. tuz
10 gr. kimyon
5 gr. kara biber
5 gr. acısız kırmızı toz biber

HAZIRLANIŞI:

1)Öncelikle iç harcı için kıymayı önceden ısıtılmış tencereye alın.Kısık ateşte ara ara karıştırın.Bir taraftan kuru soğanları minik minik doğrayıp kavrulan kıymaya ekleyin ve pişirmeye devam edin.
2)Cevizleri önceden suda bekletip süzün.(bunun sebebi içli köftenin içinde taze ceviz lezzeti olması için)
3)Kısık ateşte sık sık karıştırılarak ortalama 45 dakika pişirdiğiniz i. malzemeye ocaktan almaya yakın tuzu, baharatı, elle küçük parçalara ayrılan cevizleri ekleyin ve soğumaya bırakın. İç malzemeyi oda ısısında soğuduktan sonra dondurucuda ortalama 10-15 dakika bekletirseniz yapımı kolay olur.
4)Hamur için köftelik ince bulguru sıcak suyla haşlanıp 20 dakika bekletin. Birbirine yapışmayan tane tane kıvamda olacak.
5)Yumurta, tuz,toz,biber, haşlanmış patates ve yağsız kuzu veya dana kıymasını ilave edin ve macun kıvamına gelene kadar yoğurun.
6)Bir kaseye su koyun.Ellerinizi ara ara hafif suya batırarak (yazın soğuk su,kışın ılık su ile eller ıslatılırsa işlem daha kolay olur) hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler alın.Önce elinizin içinde yuvarlayıp silindir şekli verin ve parmakla içini oyun(hamur sol elin içindeyken sağ elin işaret parmağı ile çevire çevire dikkatlice oyun).
7)İçi oyulan hamura iç malzemeyi koyup kapatın ve şekil verin.
8)Hazırladığınız içli köfteleri kızgın yağda ortalama 6-7 dakika kızartın. Afiyet olsun :)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder